Bigi Pan
Door: Marjolein
Blijf op de hoogte en volg Marjolein
22 Oktober 2007 | Suriname, Paramaribo
Bigi Pan is een natuurgebied. Het is een meer/moeras waar heel veel verschillende soorten vogels en kaaimannen leven.
Het is echt ongelovelijk mooi!
Het is vanaf Paramaribo 4 uur rijden in een busje. Ik zat samen met Janneke, Ruben (regelt het tripje, Krasita (kokkin)en de chauffeur Ruud in een 'luxe busje'. Dit is volgens Surinaamse begrippen. Het busje zat eigenlijk best relax, maar de autogordels ontbraken en de achterklep kon eigenlijk niet goed dicht en de airco werkte ook niet meer.
Bigi Pan is in Nickerie, dat is een district van Suriname. Er is maar 1 weg naar toe, deze weg laat nog wel wat te wensen over. Soms ontbreken er stukken weg en moet je zigzaggend over de weg om de gaten te vermijden.
Toen wij in Nieuw Nickerie waren aangekomen stapten we een een laag bootje, deze zou ons naar Bigi Pan brengen. De boot zat helemaal volgeladen met allerlei spullen, vooral kookgerei.
Voordat we Bigi Pan in konden moesten wij dat bootje over een helling trekken. Nouja wij...dat vonden wij dus een echte mannen taak :D. (Wij zijn goed in aangepaste emancipatie)
Op weg naar het meer zijn we een kleine kaaiman tegen gekomen, deze heb ik op de foto kunnen zetten!
Ook heel veel soorten vogels. De vogels hier hebben bijna allemaal Surinaamse namen, ik weet dus niet hoe ze normaal heten. In iedergeval een arend, zeearend, witte reiger, ibussen (rood en wit) en vele anderen.
Wij sliepen in een huisje op het meer! Dat was echt vet gaaf. Het meer is overal maar 1 meter diep, dat is echt bizar! Het meer is eigenlijk wel heel groot, maar je kan van de ene kant naar de andere kant lopen.
In het huisje was eigenlijk niks, ook de wc was niks, alleen een paar planken. Als je naar de wc moest, viel het meteen in het water. Het fornuis was een stapel houtskool, echte banken waren er ook niet. Toch had het wel wat, na een tijdje heb je je zelf wel aangepast en dan is naar de wc gaan zelfs niet zo'n ramp meer (want iedereen ziet wat je doet!)
Na een klein uurtje de tijd op je hangmat op te hangen en te relaxen gingen we met de boot weg om visnetten uit te zetten en vogels te spotten. Toen de netten waren uitgezet gingen we de vissen in de netten jagen door met stokken op het water te slaan. De eerste ronde hadd we niet heel veel vis. Een stuk of 15. Daarna lekker vogels spotten. Het is moeilijk om ze te fotograferen, want ze vliegen heel snel weg.
's Avonds zaten we naar het onweer te kijken. De wolken waren boven het land en daar onweerde het. Bij ons was het helder en droog. Hier miste ik Teun echt, dit was echt zo mooi!
Ik heb die avond erg gezellig met de Belgen gepraat. Ik had een tweepersoonshangmat gekocht, maar daar valt niet fatsoenlijk met z'n tweeën in te liggen! Je zit constant met je voeten in het gezicht van de ander. Pas laat op de avond hadden we de goede houding gevonden. Ik had het erg druk in mijn hangmat, want mijne hing binnen. (Niet dat het veel verschil uitmaakt was het huisje had niet echt muren.) Er kwamen alleen veel muskieten en die bleven toch vooral buiten. Deze beesten staken gewoon door je kleren en hangmat heen!
's Avonds had Krasita gekookt. Het was erg lekker vooral de bakbana (gebakken banaan). Later hebben we ook e vissen gegeten die wij gevangen hadden. Dit waren Kwikwi's, snoek en nog een ander soort, allemaal witvis.
Slapen in de hangmat ging beter dan ik gedacht had :D. Op een moment had ik de goede houding en sliep heerlijk. Alleen zag ik de volgende dag helemaal blauw! Mijn hele hoofd en armen. Misschien een allergische reactie, of ben ik vannacht half gestikt?..nee joh.. mijn hangmat gaf af :P
De volgende dag gingen we weer naar de netten. Ze zaten nu helemaal vol! Wij moeten de vissen uit de netten halen, dit ging heel hardhanding. De drukte achter de kieuwen zodat alles in de vis kraakte, daarna kon je hem uit het net trekken. De krabben die in de netten zaten werden ook niet gespaard. De voorpoten (met schaar) werden er lompweg afgebroken. En daarna in de boot gegooid, daar 'liepen' ze versuft rond. Volgens mij dachten ze zo iets als "Help waar zijn mijn benen? Ik zie ze niet meer!
Nu zat de boot wel helemaal. Allemaal vissen die daar naar adem liepen te happen. Hoe sneu dit ook klinkt, maar ik vond dat best een zielig gezicht. Al die vissen met gebroken botten, zielig naar adem te snakken.
Het was de hele dag bewolkt en regende het. Het was niet eens warm.
Op de terugweg zijn we ook naar een Hindoestaans Mandit geweest. Hier stonden allemaal beelden van de god. Ik begreep erg weinig van het verhaal..De god reincarneerde steeds in een andere god. Omdat ik echt moe was heb ik geen vragen gesteld, maar gewoon geluisterd.
Op weg naar Paramaribo kwamen we weer in een tropische bui. Het regende zo hard dat je niks zag! Het was best gevaarlijk, zeker omdat de weg zo slecht was. Door de regen zag je niet waar de gaten zaten. Ik zeg geen kuilen, want stukken weg waren gewoon weg! Je had een gat van 30 cm diep. En dat zonder autogordels.
We zijn ook bij het ouderlijk huis van Krasita geweest. Hier hebben we een markusa(passievrucht) gehad een een plaspauze.
Het was echt een super geslaagde dag. Bigi Pan was zo mooi, je kan het niet vast leggen op een foto.
22 Oktober 2007 - 17:43
Martin:
Eerste!
22 Oktober 2007 - 17:45
Michiel:
Hey, super mooie foto's zeg. Met het verhaal erbij, ik ben echt wel jaloers :)
Mijn nieuwste droom is nu LIO in Australie, dacht je daar van ;)
Ik laat je wel weten of het wat wordt, veel plezier daar nog!
:D Michiel -
22 Oktober 2007 - 17:46
Martin:
Okee nu een echt bericht nu mijn plekje is veiliggesteld. Ziet er allemaal erg leuk uit, ook erg leuk geschreven. De foto WC spreekt erg voor zich ^^. Het lijkt me een erg mooi gebied ook verder om te zitten, tis alleen wel jammer van die muggen :(
Mochten jullie ook nog rijden of durfden jullie dat niet? :P
Veel plezier daar verder nog allemaal.
Martin -
22 Oktober 2007 - 18:00
Janneke:
Hey meis!
Super mooi verhaal en hele mooie foto's! Wat een ervaring zeg! heel stoer! :D Ik zou het ook zielig vinden voor die vissen en krabben.. :(
Komt me trouwens bekend voor.. een "voetjesfoto" haha! :D Die wc lijkt me heel genant hihi.. plons.. gheghe..
Kuzzzzies Janneke
22 Oktober 2007 - 20:13
Loes:
hey mayo
hou je t nog een beetje vol daar?
Je zal wel elke dag dood zijn van alle indrukken die je daar op doet. Hier in Nederland gaat alles zn gangetje. Hoop gebeurd in de tussentijd. Hoop drukte in mn hoofd veel daarvan positief. Ik hoop dat je het naar je zin hebt. Geniet van alles nu je er bent. Voordat je t weet is t al weer voorbij. Succes!
kus -
23 Oktober 2007 - 08:11
Teun:
Hey meisie,
Ik zie dat je het daar prima naar je zin hebt. De foto's zijn ook weer erg mooi. Dit is echt een hele mooie ervaring dus geniet er maar van.
Teun -
23 Oktober 2007 - 13:27
Bertjan:
hey mar
mooie foto's eneen leuk verhaal
ik magvan avond naar huis heb de kuitbeen gebroken en de enkelbanden gescheurt half jaar uit de roelatie
verder nog veel plezier
groetjes bertjan -
23 Oktober 2007 - 15:22
Roel:
ha! belgen! dan had ge toch tof gezelschap wsl ;-) indrukwekkende natuur precies, ik was vroeger een echte vogelfreak, maar vissen en krabben mishandelen, da kan ni ze!
joeee x -
24 Oktober 2007 - 02:19
Irene:
hey zusje,
wat een geweldige verhalen weer. Je ziet steeds meer van het land op deze manier. Vooral t slapen in een hangmat is gaaf. Geniet er maar lekker van.
Liefs Irene -
24 Oktober 2007 - 12:25
Janiene:
He Mayo!
Leuke foto's allemaal en leuke ervaring!
Geniet ervan!
Liefs Janiene -
24 Oktober 2007 - 13:31
Anita:
Hoi Marjolein,
We genieten van je verslagen maar vooral van je foto's. Dat wordt een prachtig boekwerk voor je later.
Anita -
29 Oktober 2007 - 15:03
Marieta:
Hoi, hoi,
Tijdje niet gekeken op je site, maar nu toch even lekker genoten van je mooie ervaringen. Wat een prachtige foto's.
Weet wel dat jou deze ervaringen mooi niet meer kunnen afpakken.
Dat is dus dubbel genieten.
lieve groet,
Marieta